Boston Marathon

De bommen die ontploft zijn op de Boston Marathon zijn pas van een week geleden. Binnen die week hebben de autoriteiten de daders kunnen identificeren, opsporen en aanhouden. Dat laatste is nog het minst succesvol verlopen met het doodschieten van één dader en het levensgevaarlijk verwonden van de ander. Een onvoorstelbaar snel resultaat.
Wat me iedere keer weer verbaasd is het aantal beelden die van ons genomen worden, overal waar we zijn. Dat de daders haast van minuut tot minuut terug te volgen zijn op de beelden van diverse camera’s. Nieuw is dat, door het massaal delen van foto’s en video’s, dat niet meer alleen maar beelden zijn van vaste camera’s maar ook de beelden van duizenden camera telefoons van mensen die de beelden delen via Twitter en Facebook. Zeker tijdens een evenement als de Boston Marathon is die stroom haast onbeperkt.
De snelheid in het identificeren en vinden van de daders heeft hier dan ook zeker mee te maken gehad. Naast dat de politie gevraagd heeft de beelden te uploaden is het publiek, vooral via REDDIT, aan de gang te gaan om te analyseren. Het herkennen van een persoon op een foto is typisch een activiteit waar computers relatief slecht in zijn, vooral vanuit verschillende hoeken met veel andere personen er bij, maar waar (massa’s) mensen erg goed in zijn. Onderstaande foto laat bijvoorbeeld het moment zien waarop de bommenlegger net wegloopt nadat hij zijn rugtas met bom heeft achtergelaten. In de blauwe cirkel staat het achtjarige jongetje dat even later om het leven zal komen als gevolg van de explosie.

Daarnaast is opvallend hoe we details uit het leven van de terroristen te weten komen. Het plaatje bovenaan is de laatste tweet van de overlevende terrorist. Aan de hand van de beelden waaraan de terroristen herkend zijn is dit account gevonden. Ik weet niet of hij het nog bewust heeft meegemaakt maar hij heeft binnen een uur 25.000+ volgers en 1300+ retweets gekregen. Op basis van zijn tweets zijn weer allerlei conclusies getrokken over zijn persoon, inclusief zijn slaappatroon.
Zo kunnen we ook zien dat hij ban Game of Thrones houd en zelfs waar hij over droomde. Dit lijken trivialiteiten maar zoals een eerder onderzoek naar Facebook likes aantoonde kunnen 15 likes al veel zeggen over wie en wat we zijn..
Kortom, we laten massaal digitaal sporen na. Meestal zonder dat we hier bewust van zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published.