Exponentiële groei

BZmlHICIgAAEHeA.jpg-largeTechnologie speelt een belangrijke rol in onze maatschappij. En dan vooral de groei van technologie die in hoog tempo nieuwe mogelijkheden en vergezichten voor ons creëert. Door sommigen wordt er zelfs gezegd dat het steeds sneller gaat met de technologie en dat onze maatschappij aan vooravond staat van grote veranderingen.
Nu valt daar best wat op af te dingen. Tijdens mijn studie las een hoogleraar ooit een artikel voor waarin geklaagd werd over de snelheid van ontwikkelingen. Dat we niet meer in staat zijn om alles wat nodig is te volgen. Dat we overstelpt worden met informatie. En iedereen in de collegezaal dacht bij zichzelf: dat klopt, dat voel ik ook zo! Het bleek echter te gaan om een artikel uit 1608…
Mijn oma is geboren in 1899, net voor de eeuwwisseling. In haar leven zijn de auto en het vliegtuig uitgerold over onze maatschappij die onze wereld vele malen kleiner hebben gemaakt. De tank en automatische geweren hebben oorlog een ander karakter gegeven zoals we hebben gezien in twee wereldoorlogen.
Mijn ouders zijn opgegroeid na de tweede wereldoorlog. Een periode waarin de atoombom is uitgevonden evenals kernenergie. Waarin we de ruimte in zijn gevlogen en we naar de maan zijn gegaan. Een periode waarin de televisie is doorgebroken en we beelden te zien kregen uit alle hoeken van de aarde en daarbuiten. Daarmee samenhangend de verandering van een sterk lokale cultuur naar een massacultuur.
Screen Shot 2013-12-14 at 11.23.47
Elke generatie vind opnieuw dat ontwikkelingen snel gaan. Vanuit het idee van exponentiële ontwikkeling is dat logisch. In een exponentiële wereld verdubbelt Elke x aantal jaar de technologie. En die verdubbeling voelde voor mijn oma als een sterke groei, voor mijn ouders en voor mij en daarna mijn zoon ook. Snelheid van ontwikkeling is een relatief begrip.
Onlangs kwam ik een plaatje tegen van Peter Diamandis waarin hij verteld dat we als mensen lineair voorspellen maar dat de technologie exponentieel stijgt. Als gevolg daarvan overschatten we de effecten van technologie op korte termijn maar onderschatten we de gevolgen op lange termijn. Hier ben ik het mee eens, ik gebruik dit vaak ook als onderbouwing van de Gartner hype cycle zoals te zien is in het plaatje hiernaast. Door de overschatting van de mogelijkheden ontstaat een hype, daarna diepe teleurstelling totdat de technologie volwassen wordt en werkelijk bruikbaar.
Interessant is dat een dergelijke exponentiële curve er altijd zo uitziet dat de snelle stijging visueel  plaatsvind aan de rechterkant waarbij de grafiek uit beeld loopt in de recht bovenhoek (meestal is dat dan toevallig de tijd waar we nu in leven). Peter Diamandis noemt dit zelfs de “knee” van de grafiek en impliceert dat het heden daarom ander dan vroeger is met een explosie aan technologie.
Daarmee is alleen één probleem, de plek waar de “knie” van de grafiek zit is niet een functie van de tijd op de X-as maar van de schaalverdeling op de Y-as, zoals te zien is in onderstaande drie figuren.
Het gaat dan om precies dezelfde formule maar getekend met andere schaalverdeling. Als we de schaal groot (hoge waardes op dee Y-as) maken dan lijkt het alsof er nog niets aan de hand is en als we de schaal klein maken (kleine waardes op de Y-as) dan lijkt het alsof de explosieve groei al jaren geleden begonnen is. Terwijl het allemaal exact dezelfde formule is en dus dezelfde groei van technologie.
Screen Shot 2013-12-14 at 11.50.29
Kortom, natuurlijk groeien onze mogelijkheden door techniek snel maar de vraag is of dit nu meer is dan anders. Sterker nog, de grote ontwikkelingen waar we nu nog mee bezig zijn zijn afkomstig uit de jaren zestig: Internet, de ruimtevaart, goedkoop vliegen, etcetera).

Leave a Reply

Your email address will not be published.