Bitcoins

Brazil, Minas Gerais state, Ouro Preto, gold nugget from a mine (Gold Route, Estrada Real)Van de week las ik een artikel van Krugman in de New York Times over Bitcoins: Bits and Barbarism, je kunt het artikel hier vinden.

So why are we tearing up the highlands of Papua New Guinea to add to our dead stock of gold and, even more bizarrely, running powerful computers 24/7 to add to a dead stock of digits?

In het artikel beschrijft hij dat zowel het opgraven van goud hetzelfde is als het minen van bitcoins. En dat je dit weer kunt vergelijken met het provocerende plan van Keynes in 1930 om flessen met papiergeld te begraven in mijnschachten, die dicht te gooien en vervolgens mensen de kans te geven die op te graven. Uiteindelijk allemaal even nuttig voor zowel onze economie.
Ik kan me voorstellen dat Bitcoins een interessant geld platform kunnen zijn. Transacties zijn makkelijk en snel internationaal uit te voeren zonder dat tussenpersonen (die verfoeilijke banken..) nodig zijn. Bijkomend voordeel is dat Bitcoins beduidend minder anoniem zijn dan cash geld. Transacties in bitcoins zijn blijvend te volgen, de enige anonimiteit is de digitale portemonnee waarin de bitcoins worden opgeslagen. De onthullingen van de afgelopen maanden door Snowden heeft wel geleerd dat we van dit anonimiteit niet al te veel moeten verwachten.
Screen Shot 2013-12-31 at 12.09.57Wat ik niet begrijp is waarom er waarde aan bitcoins wordt toegekend. Veel van de basis monetaire waarden als goud, zilver en nog eerder schelpen lag in het feit dat er een alternatief gebruikt was, meestal voor sieraden. Het gebruik in sieraden zal niet toevallig zijn geweest: dat was een mooie manier om ongegeneerd te kunnen pronken met je welvaart. Bitcoins heeft die alternatieve waarde niet (hoewel het misschien op het moment wel stoer is om te zeggen dat je ze hebt). Daarnaast is het aantal bitcoins weliswaar gelimiteerd (schaarste is natuurlijk een andere noodzakelijke eigenschap van valuta) maar het is eenvoudig om parallelle valuta te creëren die hetzelfde werken, zoals bijvoorbeeld Litecoins.
Kortom, volgens mij gaat de bitcoin uiteindelijk weer terug naar 0 euro. Met het dalen van de koers als de hype er vanaf is wordt het steeds minder interessant om te minen omdat de stroomkosten dan hoger zullen zijn als de waarde van de munt die je creëert. En zonder minen worden de transacties niet gevalideerd. Ik kan me wel voorstellen dat het mechanisme achter crypto-currencies opgepakt wordt door een nationale bank om te komen tot een efficiënter betalingssysteem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.