Public spaces

bryant parkWe kennen denk ik allemaal het beeld dat we in de openbare ruimte minder sociaal aan het worden zijn. Als ik ‘s ochtends in de trein stap dan zit iedereen ingespannen te kijken naar zijn telefoon of iPad. Een spontaan gesprek tussen onbekende gebeurt minder snel dan vroeger (denken we). Schrijvers als Robert Putnam met Bowling Alone en Sherry Turkle met Alone Together beschrijven een maatschappij die steeds individualistischer is met steeds minder “echt” contact. Volgens Putnam blijven we thuis voor de TV hangen en zoeken we elkaar niet meer op en volgens Turkle vervangen we steeds meer warme contacten door digitale contacten. De vraag is klopt onze conclusie of is ons beeld van het verleden verkeerd?

Om uit te zoeken of mensen op een andere manier met elkaar omgaan in de publieke ruimte is Keith Hampton pleinen gaan filmen die 40 jaar geleden ook gefilmd zijn door William Whyte (The social life of small urban spaces). Iedere 15 seconden is een beeld genomen en achteraf geanalyseerd hoe mensen met elkaar interacteren, wat voor mensen rondlopen, hoeveel mensen met hun telefoon bezig zijn (hier is een artikel uit de New York Times dat hier over gaat).
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=VQ7igcvnvCE]
Uit deze vergelijking kwam een (voor mij) aantal verassende conclusies. Zo is slechts 3% tot 10% van de mensen in de publieke ruimte bezig met zijn of haar telefoon (in de jaren ’70 was dat natuurlijk 0%). Één van de redenen waarom we vaak het idee hebben dat dat meer is is omdat mensen die bezig zijn met hun telefoon langer op die plekken blijven rondhangen. De gebruikers van mobiele telefoons waren daarbij meestal alleen en niet in groepen. In de jaren ’70 waren 32% van de bezoeker alleen, nu is dat 24%: oftewel het gebruik van de publieke ruimte is juist socialer geworden.
Misschien wel de meest verassende conclusie is dat het aantal vrouwen in de publieke ruimte van ’70 tot nu sterk is gestegen met 18% tot 33%! Verandering in rolpatronen en meer werkende vrouwen zorgt voor een gemengder gebruik van de openbare ruimte. Interessant is dat dit niet een eerste conclusie is die we zouden trekken zonder deze vergelijking tussen twee perioden met 40 jaar daar tussen …
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=sZnwBqqNFjo]
 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.