Voorspelling GR2014 vertaald naar 2e Kamer

Screen Shot 2014-02-28 at 16.33.23Tijdens de verkiezingen in 2012 heb ik voorafgaand aan de uitslag een voorspelling gedaan over de zetelverdeling van de 2e kamer. Pp de avond de voorspelling ongeveer even fout zat als de overige voorspellers. Op zich geen slecht resultaat voor het eenvoudig tellen van berichten op sociale media! In de latere analyse zijn we op basis van statistische analyse op methoden gekomen die (denken we ..) betere resultaten opleveren. Kunnen we het dit keer beter doen bij de gemeenteraadsverkiezingen?!
Gemeenteraadsverkiezingen zijn wel lastig. Omdat bij de meeste tweets niet zichtbaar is waar ze vandaag komen en lokale partijen een grote rol spelen (waarschijnlijk ruim meer dan 30% van de stemmen) is een voorspelling van een gemeenteraad niet goed te doen.
Wel is het mogelijk om te kijken naar de nationale partijen en te bepalen in welke verhouding over ze bericht wordt. Hier zijn ook een paar knelpunten:
– de PVV doet bijna nergens mee (alleen Den Haag en Almere). Ze krijgen daardoor ook veel minder aandacht in de verkiezingsstrijd
– vraag is waar de mensen die nu op lokale partijen stemmen op zouden stemmen als het nationale verkiezingen waren. Deel zal niet opkomen maar een deel wel. Voor de voorspelling ga ik uit van de vooronderstelling dat deze groep bij nationale verkiezingen met een zelfde verhouding stemt als de groep die nu op de nationale partijen stemmen.
De nationale partijen die ik meeneem zijn:
VVD, PVDA, PVV, CDA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, PVDD en 50Plus.
Omdat PVV door niet mee te doen minder aandacht zal krijgen corrigeer ik de aantal met 50%. Omdat de PVV normaal met 0,7 vermenigvuldigt werd (omdat ze normaal overmatig publiciteit krijgen) wordt dit een factor 1. De kleinere partijen is moeilijker wat over te zeggen, ik vermeld ze daarom apart. Wel tellen ze natuurlijk mee in de totale aandacht. Mijn verwachting is dat vooral de voorspelling vooral relevant is voor de onderlinge verhouding van de vijf grootste partijen!
We krijgen dan een volgende voorspelling voor de zetelverdeling in de tweede kamer:
Screen Shot 2014-02-28 at 16.45.02
Hoewel niet goed te meten zouden de overige partijen in dit model uitkomen op:
Screen Shot 2014-02-28 at 16.52.50
Komende tijd zal ik een aantal keer deze voorspelling updaten. Ik ben in ieder geval erg benieuwd! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.