Voorspellen is moeilijk, vooral van de toekomst

zetels-568x290

Tja, wat valt er te zeggen. De kiezer heeft gesproken en heeft duidelijk andere taal gesproken dan ik had voorspeld .. Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft ;-). Een korte analyse.

Vergelijken is sowieso moeilijk omdat de vergelijking nu gemaakt moet worden met een andere voorspeller, namelijk het lijstje van IPSOS. De voorspelling over kamerzetels gisteren is  gebaseerd op 3000 deelnemers. De uitslag uit de gemeenteraadsverkiezingen afleiden is heel lastig. Vooraf had ik ook aangegeven dat vooral over de onderlinge verhouding (groter/kleiner) iets  te zeggen is, de absolute zetelaantallen zijn lastiger. De voorspelling van IPSOS is als volgt:
– VVD: 26 zetels
– PvdA: 16 zetels
– PVV: 25 zetels
– SP: 18 zetels
– CDA: 14 zetels
– D66: 26 zetels
– ChristenUnie: 5 zetels
– GroenLinks: 5 zetels
– SGP: 5 zetels
– Partij voor de Dieren: 3 zetels
– 50Plus: zetels
Kijkend naar mijn eigen model dan kwam ik op 30 VVD, 30 PVDA, D66 18, CDA 15, en SP 11 (PVV kwam in de telling op 28 zetels). Vooral bij PVDA (veel te hoog) en SP en D66 (veel te laag)  zitten we er ver naast. Zelfs de volgorde van de partijen komt niet in de buurt. Kijkend naar de uitslagen (we moeten dan kijken naar het landelijk gewogen percentage want CDA heeft nog steeds het grootste aantal raadsleden omdat op het platteland veel minder stemmen nodig zijn voor een raadszetel) in percentages zou beter zijn. Helaas zijn die niet zo direct beschikbaar.
De conclusie kunnen we in ieder geval trekken dat aantallen berichten op sociale media geen goede indicator zijn voor de uitslag gemeenteraadsverkiezingen. Met de Europese verkiezingen hebben we weer een nieuwe kans omdat dan vooral het nationale beeld telt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.