Morning Star in Nederland

logo-new1Afgelopen week is Paul Green Jr. van het self-management instituut (link)in Nederland geweest. Samen hebben we presentaties gegeven bij een aantal organisaties. Self management is een organisatie model bedacht door Chris Rufer van het bedrijf Morning Star in California (link). In 1995 heeft hij alle managementlagen in het bedrijf afgeschaft. Iedereen heeft het recht zich overal mee te bemoeien, mag zelf bepalen welke investeringen gedaan moeten worden en niemand is de baas (nou, de eigenaar als het echt niet anders kan). Ik ben daar vorig jaar op bezoek geweest, het verslag daarvan kun je hier vinden.
Mijn deel van de presentatie bestond uit de veranderingen in onze maatschappij die maken dat organisaties op zoeken moeten naar nieuwe organisatiemodellen. De hierarchische structuur past steeds minder bij deze tijd.

Paul heeft vervolgens uitgelegd hoe zowel de filosofie van Morning Star is maar ook welke methodieken ze gebruiken. In zijn verhaal benadrukt hij dat filosofie en strakke regels hand in hand moeten gaan. De aanpsrekendste vergelijking die hij maakt is die met een gezien. Stel dat je na een week van een reis thuiskomt en je partner heeft de hele week de kinderen niet te eten gegeten, het is een zootje in huis en hij of zij ligt lui op de bank naar goede tijden slechte tijden te kijken.
Wat doe je dan?
Uiteraard zal iedereen dan beginnen om de problemen op te lossen en de kinderen te eten geven. Toch is de reactie in veel bedrijven om vooral duidelijk te maken dat dit niet tot je taak behoorde en vooral de schuldige aanspreken. Kortom, we nemen vaak geen resultaat voor het totaal maar alleen voor ons kleine gebied. En eigenlijk is dat raar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.