Technology is the Answer, but what is the question?

image
Metropolis

“Technology is the answer, but what is the question” is een uitspraak van Cedric Price (1933-2003). Een architect die niet veel gebouwd heeft maar wel veel invloed heeft gehad op andere architecten. Zijn insteek daarbij was dat technologie slechts een middel is en dat we het doel voor voor ogen moeten houden voordat we hard beginnen met bouwen. Je bouwt geen brug om een brug te bouwen maar om aan de overkant te willen zijn. Een van zijn andere uitspraken is dan ook:

“The best technical advice may be that rather than build a house your client should leave his wife”

Van de week was ik bij “Meeting of Minds” waar een presentatie werd gegeven door de TU delft over de nieuwe universiteit die ze in Amsterdam gaan oprichten, samen met MIT en Universiteit Wageningen. In de ochtend hadden we een uitgebreide discussie gehad over waarom we nu eigenlijk Smart cities willen. Worden we daar gelukkiger van, wat willen we als burger? Het was dan ook best schokkend om in de presentatie van TU Delft daar helemaal niets over terug te horen. De houding was: “wij zijn ingenieurs en wij concentreren ons op het uitvinden en toepassen van technologie”.
Voor de oplossingen van stedelijke vragen is technologie niet altijd de beste oplossing. Sterker nog, zonder een duidelijke besef waarom we iets willen zal technologie vaak de juiste oplossing voor het verkeerde probleem zijn. Is de oplossing voor filedruk een systeem om de doorstroming te verbeteren of zouden we eigenlijk gewoon minder moeten gaan werken. En vinden mensen het eigenlijk wel erg om in de file te staan. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat met alle activiteiten om reistijden te verkleinen de reisafstand is gestegen: mensen gaan eenvoudigweg verder van hun werk wonen.
Het zou goed zijn als TU Delft, MIT en Universiteit Wagening snel op zoek gaan naar betrokkenheid van sociologen, antropologen en filosofen om te zorgen dat we niet alleen de dingen goed doen maar vooral de goede dingen doen. En dat zeg ik als ingenieur …

Leave a Reply

Your email address will not be published.